Czyszczenie parą jest doskonałą alternatywą w porównaniu do zwykłych metod czyszczenia sprzętu kuchennego. Po pierwsze jest ono przyjazne środowisku, gdyż nie wymaga środków chemicznych które w mniejszym czy większym stopniu przenikają później do jedzenia, przykładowo usuwając ciężkie zabrudzenia z blatu zmuszeni jesteśmy do użycia detergentu, który jeżeli niedokładnie spłukany, może osiąść na przygotowanym w tym miejscu posiłku. Para wodna eliminuje to zagrożenie, jednocześnie dezynfekując obszar w którym została użyta. Dodatkowo użycie pary nie zanieczyszcza wody w przeciwieństwie do detergentu, przez co dbamy o ekologię.
Szczególnie polecane jest używanie myjki przez alergików. Para wodna zabija roztocza zalegające w kurzu oraz nie wznieca go w powietrze podczas sprzątania, jednocześnie ogranicza kontakt z czyszczoną powierzchnią. Para wodna pod dużym ciśnieniem skutecznie rozpuszcza zaschnięty brud czyniąc go łatwo ścieralnym, dotrze nawet w najtrudniejsze miejsca i najmniejsze szczeliny co czyni urządzenie wszechstronnym, możemy je zastosować do wielu powierzchni.
Plamy występujące w kuchni zazwyczaj są tłuste, dzięki czemu poradzimy sobie z nimi o wiele szybciej gdyż para wodna skutecznie pozbywa się tego rodzaju brudu. Przenika przez plamy aż do czyszczonej powierzchni zmiękczając je, przez co stają się łatwe do usunięcia.
Będziemy posługiwać się końcówką z nałożoną mikrofibrą. Przejeżdżamy zestawem po zabrudzonej powierzchni, aż do całkowitego jego usunięcia. Jeżeli brud jest mocno zaschnięty należy skierować na niego strumień pary aż do momentu jego całkowitego rozpuszczenia, a następnie przetrzeć szmatką. Należy pamiętać że brud i tłuszcz zbierają się na mikrofibrze dlatego należy ją zmieniać co jakiś czas lub wypłukać pod bieżącą wodą, pamiętajmy jednak że przed nałożeniem na końcówkę należy mikrofibrę dobrze wykręcić aby pozbyć się z niej zalegającej wody.
Czyszczenie piekarników i kuchenek może wydawać się problematyczne ze względu na ciężko przypalone plamy, do tego polecamy końcówkę z nylonową szczotką. Nie pozostawi ona zarysowań na powierzchni a pomoże skuteczniej poradzić sobie z tak uciążliwym brudem.
Podsumowując, myjki parowe raz użyte w kuchni zostają tam na długo, dzięki nim można zapomnieć o szorowaniu i polerowaniu. Skracają czas potrzebny na doprowadzenie kuchni do stanu czystości po przygotowaniu obiadu, oraz zmniejszają wydatki jakie w tym celu należy przeznaczyć - nie potrzebujemy już dużej ilości detergentów, szczotek czy ścierek. Oszczędzamy czas i pieniądze a na dodatek sprzątanie wie wymaga już od nas dużej siły.